Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułka drożdżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 7 dag
mleko 2 szkl
cukier 10 dag
jaja 3 szt
olej łyżeczka
cukier waniliowy szt

Przepis i sposób przygotowania na: bułka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
utrzyj żółtka z cukrem.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką.
Krok 1 - bułka drożdżowa foto
2
ciasto przełóż do formy nasmarowanej tłuszczem posmaruj białkiem jaja
Krok 2 - bułka drożdżowa foto
3
wstaw ciasto do piekarnika do temp 180 st.
Krok 3 - bułka drożdżowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 28.07.2012 07:12
A do tego kakao i mleko, ale się rozmarzyłam :)
ziutula
ziutula 28.07.2012 02:36
w moim stylu buła kuchowa....
tessinka 27.07.2012 22:36
babcia taką robiła :) pycha
niedozywiona 27.07.2012 21:53
mmmm, piękna i puchata :)
Justyna28 27.07.2012 18:57
świetna:)
Emilia22 27.07.2012 18:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak