Przepis i sposób przygotowania na: Bulion z koniny z ziemniakami
Zalać zimna woda . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 3 godziny na małym gazie ( bulion ma tylko ,,pyrkać"). Wyjąć z bulionu mięso i warzywa - przecedzić . Doprawić przyprawą do zup w płynie .
Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniać tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .Na końcu ma pozostać 1/2 litra bulionu.
* tak jak każdy bulion tak i ten z koniny potrzebuje czasu i tego by gotował się na małym gazie
** nie polecam opalania cebuli i marchewki nad gazem bo lotne wszystkie szkodliwe ,,brudy" z gazu osiadają na naszych warzywach
*** mięso z bulionu podaję potem w jakimś sosie
****Nie szumuję rosołu w trakcie gotowania bo ,, szumowiny " to czyste białko - opadną potem na dno albo sie rozpuszczą