Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion warzywny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 4 szt.
pietruszka 2 szt.
seler korzeniowy 1 szt.
cebula 1-2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku
sól do smaku
woda 3-4 l
por 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion warzywny

Bulion warzywny jest doskonałą alternatywą dla kostek bulionowych. Może byś stosowany jako baza do różnego rodzaju zup i sosów w wersji wegetariańskiej, a także jedzony jako samodzielna zupa z dodatkiem klusek lub ziemniaków.
Marchewkę, pietruszkę,pory i seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę dodajemy w całości, nie obieramy. Gotujemy w 3-4 litrach wody (wiadomo, że część wody wyparuje) pod przykryciem, dodając uprzednio kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, pieprzu, i soli wedle uznania. Dobra bulion potrzebuje trochę czasu - dajmy mu 80-90 minut na małym ogniu, by wyciągnął z warzyw to, co najlepsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MC_S 22.07.2013 18:40
super bulionik. pychotka
Mysiunia 20.11.2012 21:40
a mnie zastanawia skąd te oka w bulionie na zdjęciu? Przed przeczytaniem przepisu myślałam, że może wcześniej warzywa podsmażałaś na jakimś tłuszczu, ale są same warzywa i woda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak