Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulgur z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulgur 1 szkl
kurczak wędzony 250 g
pomidory suszone Smak 150 g
ser pleśniowy niebieski 100 g
natka pietruszki
ząbki czosnku 3 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oregano 1 garść (świeże)
bazylia świeża 1 garść
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 szczypta
oliwa 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bulgur z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami

Wędzonego kurczaka i ser pleśniowy pokroiłem w kostkę a suszone pomidory w paski.
Natkę pietruszki , bazylię drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem oliwę , podsmażyłem przeciśnięty czosnek kilka minut. Dorzuciłem suszone pomidory , kurczaka , natkę , bazylię , oregano , dodałem koncentrat pomidorowy , doprawiłem pieprzem.
W międzyczasie przygotowałem kaszę bulgur. Zagotowałem bulion warzywny , odmierzyłem taką samą objętość kaszy i bulionu , zalałem kaszę , zakryłem , odstawiłem aby kasza wchłonęła płyn.
Kaszę przełożyłem na patelnię i całość wymieszałem. Po ok. minucie odstawiłem z ognia i dorzuciłem ser pleśniowy , ponownie wymieszałem. Podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak