Bulgur z warzywami

Bulgur z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nasza ulubiona kasza w lekkiej, warzywnej odsłonie.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bulgur

    100 gramów
  • masło klarowane

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • cukinia

    200 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • szalotka

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • orkisz

    1 puszka
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • kumin

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, osączamy, studzimy.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Orkisz osączamy z zalewy.
Por kroimy w krążki.
Szalotkę kroimy w piórka.
Czosnek siekamy.
Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek i pomidory. Smażymy przez chwilę, by aromaty połączyły się. Dodajemy pozostałe warzywa razem z kuminem i smażymy do ich miękkości.
Łączymy z kaszą, chwilę podsmażając, doprawiamy solą.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat