Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulgur z kurczakiem curry w sosie pomidorowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
bulgur 100 g
natka pietruszki 1 pęczek
pomidory w puszce 1 puszka
cebula biała 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
curry 2 łyżeczki
oregano 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
ksylitol 1 łyżeczka
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bulgur z kurczakiem curry w sosie pomidorowym

Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy go solą oraz curry.

Kaszę Bulgur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła, dużą szczyptą curry, w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody.

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i delikatnie go podsmażamy.

Do cebulki i kurczaka dodajemy 2 łyżeczki oregano, posiekaną natkę pietruszki i zalewamy całość pomidorami z puszki. Następnie dodajemy łyżeczkę curry, pieprz cayenne, cukier brzozowy i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut.

Na 2 minuty przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą.

Na koniec ugotowaną kaszę dodajemy do sosu i wszystko dokładnie mieszamy.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 17.10.2014 16:52
apetycznie wygląda!
bhb8 17.10.2014 15:25
lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak