Bulgur z cielęciną

Bulgur z cielęciną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czerwona

    1/2 szkl
  • bulgur

    3/4 szkl
  • cielęcina

    300 g
  • por (biała część)

  • marchewki

    2-3 szt (młode)
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • bulion warzywny

    500 ml
  • masło

    2 łyżki
  • wędzona papryka w proszku

  • curry

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc ,następnie gotujemy ją w tej samej wodzie w której się moczyła (do miękkości). Następnie osączamy i płuczemy.
W garnku szklimy na maśle pokrojoną w piórka białą część pora ,startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem ,zagotowujemy. Dodajemy osączoną fasolkę ,gotujemy 5 min.
Cielęcinę razem z pokrojoną w kostkę cebulą i posiekanym czosnkiem ,smażymy na łyżce masła. Całość przekładamy do garnka z bulionem ,chwilę gotujemy i wsypujemy kaszę. Zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy kasza spęcznieje i wchłonie cały płyn. Do smaku doprawiamy mieloną wędzoną papryką ,solą oraz pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę curry w proszku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mysza75

07.05.2015 10:01
jakie to dobre z cielęcinką mniam

Ania321

07.05.2015 00:23
Bardzo apetyczne danie :)

Iwusia

06.05.2015 23:10
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat