Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulgur z bobem i pomidorami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepyszne danie obiadowe na ciepło lub jako sałatka na zimno. Kasza o wyrazistym smaku dojrzewających w słońcu pomidorów, z dodatkiem bobu oraz łagodnej młodej cebulki i pikantnego czosnku. Dodatek kiełbasy sprawia że całość jest bardzo sycąca. W wersji bezmięsnej kiełbasę możemy pominąć.

Składniki:

Kasza z warzywami:

cienka kiełbasa 500 g
kasza bulgur 200 g
cebule 2 sztuki
czosnek ząbki 3 sztuki
pomidory 4 sztuki
koper 1 pęczek
rosół 100 ml
masło klarowane 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bulgur z bobem i pomidorami

Kaszę ugotować al`dente w osolonym wrzątku.
Bób także gotować w osolonym wrzątku do miękkości z dodatkiem 2-3 gałązek kopru.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać drobno, czosnek pokroić w cienkie półplasterki.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, zrumienić kiełbasę, dodać cebulę z czosnkiem.
Kiedy się zeszklą, dołożyć pomidory, a gdy zaczną się rozpadać i wytworzą sos dołożyć kaszę i bób.
Wlać rosół/bulion.
Danie doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem.
Dusić do wchłonięcia przez kaszę płynów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak