Bulgur z bobem i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszne danie obiadowe na ciepło lub jako sałatka na zimno. Kasza o wyrazistym smaku dojrzewających w słońcu pomidorów, z dodatkiem bobu oraz łagodnej młodej cebulki i pikantnego czosnku. Dodatek kiełbasy sprawia że całość jest bardzo sycąca. W wersji bezmięsnej kiełbasę możemy pominąć.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kasza z warzywami:

  • cienka kiełbasa

    500 g
  • kasza bulgur

    200 g
  • cebule

    2 sztuki
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • pomidory

    4 sztuki
  • koper

    1 pęczek
  • rosół

    100 ml
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować al`dente w osolonym wrzątku.
Bób także gotować w osolonym wrzątku do miękkości z dodatkiem 2-3 gałązek kopru.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać drobno, czosnek pokroić w cienkie półplasterki.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, zrumienić kiełbasę, dodać cebulę z czosnkiem.
Kiedy się zeszklą, dołożyć pomidory, a gdy zaczną się rozpadać i wytworzą sos dołożyć kaszę i bób.
Wlać rosół/bulion.
Danie doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem.
Dusić do wchłonięcia przez kaszę płynów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat