Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułgarskie kebabcze

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 300 g
czosnek 2 ząbki
cebula 0,5 szt.
przyprawy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarskie kebabcze

Kroki postępowania

1
Mięso najlepiej przepuścić przez maszynkę dwa razy. Generalnie ważne jest, żeby nie było zbyt tłuste - w Bułgarii jadłem kebabcze z wołowego mięsa, ale swoją próbę zrobiłem na bazie mięsa drobiowego.
Krok 1 - Bułgarskie kebabcze foto
2
Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz cebulę. Jeśli chodzi o cebulę - można ją albo zetrzeć na drobnej tarce (jak do placków ziemniaczanych) albo co jest bardziej czasochłonne - pokroić w kostkę i zmiażdżyć w prasce do czosnku. Dodajemy przyprawy - w Bułgarii używa się bardzo dużo oregano, do tego trochę papryki. Spotkałem też propozycję dodania do mięsa jajka - natomiast ze względu na to że przeciskałem cebulę przez praskę moja masa była bardzo mokra, więc jajka już nie dodawałem.
Krok 2 - Bułgarskie kebabcze foto
3
Formujemy kotlety - spotkałem dwa warianty (albo były podłużne, albo okrągłe.
Krok 3 - Bułgarskie kebabcze foto
4
Smażymy na patelni grillowej albo na grillu. Podawać z frytkami, ziemniakami lub czym dusza zapragnie :) Smacznego!
Krok 4 - Bułgarskie kebabcze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 18.12.2013 07:41
bardzo fajne
Aannkaa82 09.02.2013 21:30
Wyglądają apetycznie.. może przetestuję moją patelnie grilową :)
treonina 08.12.2012 18:43
super!
eliza135 12.11.2012 08:54
dobre
Betka 09.10.2012 07:35
łał fajne;)
msmariusz 08.10.2012 23:58
ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak