Bułgarska mamałyga

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    1 szkl.
  • woda

    1,5 szkl.
  • olej

    4 łyż.
  • pietruszka

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • przecier pomidorowy

    1/3 szkl.
  • rosół

    1/2 szkl.
  • ser żółty

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • majeranek

    1 szczypta
  • bazylia

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułgarska mamałyga foto
Do rondelka wlewam 1,5 szklanki wody, dodaję dużą szczyptę soli i doprowadzam do zagotowania. Do wrzątku wsypuję stopniowo kaszkę ciągle mieszając, gotuję kilkanaście minut na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje.

Ugotowaną kaszę kukurydzianą wykładam do opłukanego zimną wodą płaskiego naczynia i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie kroję kukurydzianą, zwartą masę w kostkę. Cebulę obieram i drobno kroję, po czym szklę na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Bułgarska mamałyga foto
Obrane i umyte warzywa (marchewkę, pietruszkę i selera) ścieram na tarce na drobnych oczkach. Smażę starte warzywa razem z cebulą. Przekładam podsmażone warzywa do garnka i zalewam gorącym rosołem (1/2 szklanki) i duszę pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Krok 3 - Bułgarska mamałyga foto
Pokrojoną kaszę wkładam do niewielkich miseczek, polewam sosem warzywnym i posypuję startym żółtym serem. Całość można krótko zapiec w piekarniku lub mikrofalówce aż do rozpuszczenia sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 15.02.2015 12:39
fajny przepis
EWI 30.01.2013 09:29
mniam
msmors 29.01.2013 20:08
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat