bułgarska mamałyga

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    5 łyżek
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    ćwiartka
  • cebula

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    4 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

  • bazylia

  • Majeranek suszony Prymat

  • ser żółty

    10 (tarty, ostry)
  • kasza kukurydziana

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy trzy szklanki wody ze szczyptą soli,do wrzątku wsypujemy kaszę,mieszamy by nie zrobiły się grudki,gotujemy 15 min i wykładamy do zimnego naczynia,gdy już wystygnie kroimy ją w kostkę.Grzyby gotujemy w małej ilości wody i drobno kroimy,cebulę siekamy,dajemy na patelnie aż się zeszkli.Marchewkę pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach i podsmażamy razem z cebulą,dodajemy grzyby z wywarem,przecier pomidorowy i dusimy przez około 15 min,przyprawiamy solą pieprzem i ziołami i trzymamy na małym ogniu przez 5 min.Kaszę zalewamy powstałym sosem posypujemy startym serem i pieczemy piekarniku 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AgaS10 11.06.2011 20:51
super:)
Kuchareczekjeden 11.06.2011 20:22
fajna,lubię takie jedzonko
Daria14 05.03.2011 12:48
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat