Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki ziemniaczane

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 300 gram
drożdże świeże 12 gram
masło 20 gram
mleko 200 ml
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 600 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
ziarna ulubione do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ziemniaczane

Najpierw gotujemy ziemniaki (oczywiście obrane ze skórki). Tłuczemy je na puree z mlekiem i masłem. Rozsądnie najpierw jest dodać masło do gorących świeżo odlanych ziemniaków, poczekać aż się masło rozpuści i dolać mleka. I zrobić puree. Możemy równie dobrze użyć ziemniaków, które np. zostały nam z poprzedniego dnia z obiadu.

Teraz przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w środku zagłębienie i wkruszamy do środka drożdże, dodając łyżeczkę cukru i dwie łyżki mleka. Zagrzebać to wszystko trochę łyżką, tak żeby się mniej-więcej połączyło i zostawić na 10 minut.

Ubijamy jajko. A konkretnie białko. Żółtko odstawiamy w kubeczku na bok, przyda się później. Możemy dodać szczyptę soli do ubijanego białka, szybciej się ubije. Ubite białko dodajemy do masy ziemniaczanej, a potem to wszystko łączymy z naszą mąką wymieszaną z drożdżami. Dodajemy łyżeczkę soli i wyrabiamy około 15 minut do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. W razie potrzeby możemy podsypać trochę mąką, czy dodać odrobinę mleka.

Jak już ugnieciemy jak trzeba to wsadzamy ciasto do miski wysmarowanej masłem lub olejem. Niech tak postoi 1,5 godziny i solidnie wyrośnie. Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę i uderzamy w jego powierzchnię, tak by pozbawić je dwutlenku węgla. Dzielimy na pół, potem te połówki znowu na pół i znowu, aż uzyskamu 16 równych części. Z każdego kawałka formujemy najpierw okrągły placuszek, a potem bułeczkę podwijając końce pod spód i mocno zlepiając.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Następnie sięgamy po nasze żółtko, które zostawiliśmy na później, dolewamy do niego trochę mleka, mieszamy to wszystko na jednolitą masę i smarujemy pędzelkiem bułki. Następnie posypujemy dowolnymi ziarnami.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wsadzamy blachę z bułkami i pieczemy 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sperman 5 tygodni temu
Kajzerki lepsza
berys18 10.09.2014 09:12
ładne bułeczki
inka2012 09.09.2014 18:59
aż chce się jeść
Bernadeta1 09.09.2014 18:45
super takie bułeczki
Triss 09.09.2014 17:41
smaczne bułeczki.:)
Lis 09.09.2014 16:25
Pyszne bułeczki:)
Renata9 09.09.2014 14:50
smaczne bułeczki
Aleksandra/Olcia 09.09.2014 13:05
robiłam z podobnego przepisu,są bardzo pulchne
Marta1986 09.09.2014 12:30
pysznie wygląda
gosia1988 09.09.2014 11:49
fajnie wyglądają - muszę takie zrobić
Iwanov jebiewdenko 5 tygodni temu
To do roboty
Habibi 09.09.2014 11:40
Moje ulubione bułeczki domowe są właśnie z ciasta ziemniaczanego (choć mam wypróbowany nieco inny przepis) - często eksperymentuję w nich z różnymi mąkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak