bułeczki z serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budyń waniliowy

  • jajka

    6
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1 kg
  • margaryna

  • cukier waniliowy

  • mleko

    2 szkl
  • drożdże

    10DGA
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • ser biały

    0,5 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiamy w 0,5 szklance ciepłego mleka z 1 łyżką cukru i łyżka mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Roztopić margarynę. 5 żółtek ubić z cukrem. Białka ubić na puch.

Mąkę wsypać do miski dodać, żółtka, białka, drożdże, rozpuszczoną marynatę, i pozostałe ciepłe mleko. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Do sera dodajemy jedno jajko, budyń, cukier puder i miksujemy na gładka masę.

Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę, lekko rozciągamy, szklanka wycinamy kółka, na których kładziemy ser i formujemy bułeczki.

Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 min na 170 - 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat