Bułeczki z serem

Bułeczki z serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • żółtko jajek

    5 szt
  • margaryna

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
- ½ kg maki tortowej
- 5 dkg drożdży
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 10 dkg margaryny
- 1,5 szklanki mleka
- twarożek

Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem na konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, robimy dołek i wlewamy rozmącone żółtka i rozczyn. Wyrabiamy, dolewając mleko. Pod koniec dolewamy roztopioną ciepłą margarynę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wałkujemy na 1 cm placek, wycinamy szklanką kółeczka i nadziewamy je twarożkiem, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w 170 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mamusia1 01.10.2015 11:09
bardzo delikatne śniadanie
Ela15 26.05.2014 09:42
fajne bułeczki
mysza75 03.03.2014 12:24
Pyszne bułki serowe
Lukrecja29 07.01.2014 23:02
Pyszne! Jutro mam serowy dzień :D Na obiad leniwe na podwieczorek TE BUŁKI :) Mniam!
Ilona_eS 07.01.2014 15:37
porywam do siebie:)
Ilona_eS 07.01.2014 15:36
mniam wygladaja pysznie:)
Janina 07.01.2014 12:44
Proszę o taki zestaw?
everay 06.01.2014 18:27
napewno pyszne:))
reniatka 06.01.2014 13:49
w sam raz na śniadanko:)
Jadwiga/Jaga85 06.01.2014 13:48
MNIAM- super są

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat