Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Bułeczki z rodzynkami

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
500 g
drożdże suche
7 g
cukier
60 g
jajko
1 szt
sól do smaku
Sklep Prymat
Kardamon mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
mleko
250 ml
masło
120 g
rodzynki
100 g
cukier puder
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z rodzynkami

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i kardamonem.
Dodać ciepłe mleko (nie gorące), roztopione wystudzone masło i jajko.
Wyrobić ciasto i wsypać rodzynki.
Ponownie wyrobić.
Zrobić z ciasta kulkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek.
Pokroić na 12 jednakowych kawałków.
Z każdego uformować bułeczkę.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
i ponownie poczekać aż wyrosną.
Bułki posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
około 20 minut.
Studzić na kratce, a potem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 15.03.2015 16:00
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak