Bułeczki z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże suche

    7 g
  • cukier

    60 g
  • jajko

    1 szt
  • sól do smaku

  • Kardamon mielony Prymat

    1 szczypta
  • mleko

    250 ml
  • masło

    120 g
  • rodzynki

    100 g
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i kardamonem.
Dodać ciepłe mleko (nie gorące), roztopione wystudzone masło i jajko.
Wyrobić ciasto i wsypać rodzynki.
Ponownie wyrobić.
Zrobić z ciasta kulkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek.
Pokroić na 12 jednakowych kawałków.
Z każdego uformować bułeczkę.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
i ponownie poczekać aż wyrosną.
Bułki posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
około 20 minut.
Studzić na kratce, a potem posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 15.03.2015 16:00
takie słodkości bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat