Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z prażoną cebulką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże świeże 25 gram
woda letnia 300 ml.
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Cebulka smażona Prymat 3 łyżki
olej 2 łyżki
jajko

Porada

Pyszne mięciutkie i aromatyczne pszenne bułeczki z dodatkiem prażonej cebulki. Idealne na śniadanie lub kolację, moim zdaniem najlepiej smakują posmarowane samym masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z prażoną cebulką

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, prażoną cebulkę oraz wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, na końcu wlewamy olej, wszystko zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie olej. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 22.01.2017 09:18
Pyszne bułeczki.
Franciszek 22.01.2017 00:24
dobre bułeczki domowe
Iwusia 21.01.2017 20:50
wspaniałe takie domowe bułeczki
edytazaw89@wp 21.01.2017 20:13
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak