Bułeczki z powidłem śliwkowym

Bułeczki z powidłem śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • drożdże

    4 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • masło

    8 dag
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • mleko

    260 ml
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • powidła śliwkowe

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko 1|2 szklanki podgrzać , dodać 1 łyżkę cukru , 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać , odstawić do wyrośnięcia.Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywną pianę . Masło rozpuścić , przestudzić. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , pozostałe mleko , żółtka, szczyptę soli , cukier waniliowy , wyrośnięte drożdże . Wyrobić ciasto , dodać roztopione masło, pianę z białek i wyrobić masę. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie formujemy podłużne placuszki , dodajemy łyżeczkę kopiastą powidła i formujemy podłużne bułeczki . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego 170 stopni piekarnika . Piec 35-40 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

18.11.2015 13:55
smaczne bułeczki

EWI

05.07.2012 14:22
mniam

msmariusz

05.07.2012 13:53
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat