Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z parówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
masło lub margaryna 6 dag
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
drożdże świeże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
słodka śmietana 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z parówka

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Mąkę posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkowywac na grubosc ok. 5-7 mm i wycinac prostokaty długości parówki i takiej szerokosci żeby nim owinąć kiełbaskę. Na każdym płacie ciasta kłaśc parówkę zawinietą w plaster sera i całość owinąć ciastem, zlepic na łączeniu. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch mozna posmarowac woda z cukrem lub rozbełtanym jajem. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią. Podawać z ketchupem. Mi wyszło z takiej porcji ok 8 szt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.07.2011 08:06
Coś dla miłośników parówek i hot dogów.
Dawid15 10.04.2011 10:25
Pysznie wygląda:}

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak