BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM

BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    0.5 + 1/2 szkl. kg.
  • drożdże świeże

    50 gram
  • mleko 3,2%

    250 ml.
  • jaja

    2 szt.
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki

FARSZ

  • filet z kurczaka

    2 szt.
  • papryka czerwona

    2 duże szt.
  • ser feta

    100 gram
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • bazylia świeża

    1 garść listków
  • sól

    1/2 łyżeczki ( do mięsa)

DODATKOWO

  • sezam

    3-4 łyżki
  • żółtko jaja

  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
W misce umieścić mąkę, jaja, olej.
Krok 2 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Przygotować rozczyn. Mleko zagrzać, aby było ciepłe. Wrzucić pokruszone drożdże, sól, cukier i kilka łyżek mąki z naszej miski. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż podwoi masę.
Krok 3 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Gotowy rozczyn wlać do miski z mąką i wymieszać łyżką
Krok 4 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Następnie podsypać mąką i zagnieść ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i będzie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia masy ).
Krok 5 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Przygotować farsz. Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i papryką.
Krok 6 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Paprykę czerwoną obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, aż lekko zbrązowieje. Listki bazylii posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryki.
Krok 7 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Dodać mięso i smażyć, aż będzie miękkie.
Krok 8 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Farsz zmielić blenderem ręcznym. Dodać fetę i ponownie zmielić. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 9 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt prostokąta. Przeciąć na 6 w miarę równych części. Na każdej części na środku nałożyć łyżkę farszu.
Krok 10 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
Złapać za wszystkie rogi i mocno je skręcić pod spód. Uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę wysmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na ok. 15 - 20 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

21.04.2017 20:04
nadzienie swietne, super są

marzut

22.09.2015 15:01
wyglada bardzo pysznie :)

Poison1988

20.09.2015 20:15
Idealne na szybki obiad w pracy :) super :)

Aleksandraa

20.09.2015 16:38
Wspaniale wyglądają :)

Futka

20.09.2015 10:25
Cudne i niezwykle smakowite bułeczki :)

ilka01

20.09.2015 10:08
wyglądają apetycznie :)

ben-ka

20.09.2015 09:57
Prześliczne, aż chce się spróbować.

paulina2157

20.09.2015 00:01
bardzo chętnie taka bym zjadła

Iwusia

19.09.2015 23:56
wspaniałe nadziane bułeczki

bogusia 82

19.09.2015 22:56
Pyszne bułeczki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat