Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0.5 + 1/2 szkl. kg.
drożdże świeże 50 gram
mleko 3,2% 250 ml.
jaja 2 szt.
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżki
olej 2 łyżki

FARSZ

filet z kurczaka 2 szt.
papryka czerwona 2 duże szt.
ser feta 100 gram
sól i pieprz do smaku
ząbek czosnku 1 szt.
bazylia świeża 1 garść listków
sól 1/2 łyżeczki ( do mięsa)

DODATKOWO

sezam 3-4 łyżki
żółtko jajek
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM

Kroki postępowania

1
W misce umieścić mąkę, jaja, olej.
Krok 1 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
2
Przygotować rozczyn. Mleko zagrzać, aby było ciepłe. Wrzucić pokruszone drożdże, sól, cukier i kilka łyżek mąki z naszej miski. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż podwoi masę.
Krok 2 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
3
Gotowy rozczyn wlać do miski z mąką i wymieszać łyżką
Krok 3 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
4
Następnie podsypać mąką i zagnieść ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i będzie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia masy ).
Krok 4 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
5
Przygotować farsz. Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i papryką.
Krok 5 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
6
Paprykę czerwoną obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, aż lekko zbrązowieje. Listki bazylii posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryki.
Krok 6 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
7
Dodać mięso i smażyć, aż będzie miękkie.
Krok 7 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
8
Farsz zmielić blenderem ręcznym. Dodać fetę i ponownie zmielić. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 8 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
9
Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt prostokąta. Przeciąć na 6 w miarę równych części. Na każdej części na środku nałożyć łyżkę farszu.
Krok 9 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto
10
Złapać za wszystkie rogi i mocno je skręcić pod spód. Uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę wysmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na ok. 15 - 20 min.
Krok 10 - BUŁECZKI Z PAPRYKĄ,FETĄ I MIĘSEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 21.04.2017 20:04
nadzienie swietne, super są
marzut 22.09.2015 15:01
wyglada bardzo pysznie :)
Poison1988 20.09.2015 20:15
Idealne na szybki obiad w pracy :) super :)
Aleksandraa 20.09.2015 16:38
Wspaniale wyglądają :)
Futka 20.09.2015 10:25
Cudne i niezwykle smakowite bułeczki :)
ilka01 20.09.2015 10:08
wyglądają apetycznie :)
ben-ka 20.09.2015 09:57
Prześliczne, aż chce się spróbować.
paulina2157 20.09.2015 00:01
bardzo chętnie taka bym zjadła
Iwusia 19.09.2015 23:56
wspaniałe nadziane bułeczki
bogusia 82 19.09.2015 22:56
Pyszne bułeczki:)
mirosława4 19.09.2015 22:09
syte to danie
Ada-Gaba 19.09.2015 22:07
bardzo apetyczne
Łukasz15 19.09.2015 21:16
Pyszne bułeczki
2milutka 19.09.2015 21:15
coś co bym zjadła ;)
halina17 19.09.2015 20:47
Dobre bułeczki.
Wiktoria29 19.09.2015 20:17
fajny pomysł
Stenka 19.09.2015 20:07
ciekawy przepis
Konczi 19.09.2015 19:48
wyglądają cudnie i pewnie tak smakują
IKrakowianka 19.09.2015 19:46
bardzo apetyczne
bietka 19.09.2015 19:26
Smaczne bułeczki :)
dollce 19.09.2015 18:18
jak dla mnie bomba ;)
Lucan 19.09.2015 18:11
bardzo apetycznie wyglądają! Szkoda że ograniczam pieczywo:/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak