Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z owsianką
Ciasto właściwe:
Płatki owsiane zalać 2 szklankami mleka. Gotować do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostawić do ostygnięcia. Do miski wlać pozostałe mleko, dodać zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, zamieszać. Dodać mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. W razie potrzeby podsypać mąką. (ciasto miałam dość luźne, podsypałam tylko odrobiną mąki) Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto odgazować i podzielić na 100 g kawałki, z których uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. (bułeczki formowałam rękami nasmarowanymi olejem) Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)