Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło 1/2 kostka
jaja 2 sztuki
mleko 1/2 szklanka
cukier 1/4 szklanka
drożdże 30 g

nadzienie

masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z makiem

Kroki postępowania

1
Z drożdży i cukru robimy zaczyn. Do mąki, wody i reszty składników dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto ponownie wyrabiamy. Czynność związaną z wyrabianiem ciasta możemy zlecić robotowi kuchennemu lub innemu stworzonemu do tego czynności urządzeniu. Za mnie robi to maszyna do pieczenia chleba.
Krok 1 - Bułeczki z makiem foto
2
Ciasto dzielimy na porcje około 16. Do każdej nakładamy po łyżce masy makowej i łączymy tworząc kule (bułeczki).
Krok 2 - Bułeczki z makiem foto
3
Układamy je na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
Krok 3 - Bułeczki z makiem foto
4
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Bułeczki z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 06.01.2015 14:02
pyszne bułeczki
Adamorek 06.01.2015 12:38
do mleczka miam
Krystyna32 06.01.2015 12:00
apetyczne :)
Czyki 06.01.2015 10:28
Bardzo smaczne :)
Wacław 06.01.2015 10:15
lubie bułeczki z makiem
Ewelina1991 06.01.2015 10:00
wspaniałe bułeczki!!!
Magula 06.01.2015 09:53
Też takie robię, są pyszne. Moje chyba troszkę mniejszych rozmiarów.
Krzysztof15 06.01.2015 09:40
pyszne bułeczki
Lucan 06.01.2015 01:26
ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak