Bułeczki z mąki pełnoziarnistej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    500 g
  • mleko

    200 ml
  • woda

    100 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże

    30 g
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    2 płaskie łyżeczki
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki z mąki pełnoziarnistej foto
Przygotować rozczyn: wymieszać drożdże z cukrem, jak zaczną się rozpuszczać dodać łyżeczkę mąki i tyle mleka (ciepłego ale nie gorącego) aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietanki. Przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut - rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Bułeczki z mąki pełnoziarnistej foto
Mąkę przesiać wsypać do miseczki (razem z pozostałościami na sitku), dodać jajko, sól, rozczyn, ciepłe mleko i wodę. Ciasto dobrze zagnieść, tak aby odchodziło od miski, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Krok 3 - Bułeczki z mąki pełnoziarnistej foto
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść uformować wałek, podzielić na 8 części.
Krok 4 - Bułeczki z mąki pełnoziarnistej foto
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
Krok 5 - Bułeczki z mąki pełnoziarnistej foto
Następnie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 minut w temp 200 stopni.
Krok 6 - Bułeczki z mąki pełnoziarnistej foto
Gotowe wyjąć odstawić do wystudzenia i zajadać :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 15.02.2013 09:24
mąka pełnoziarnista, ale z jakiego zboża ?
Mysiunia 11.08.2012 14:29
dawno nie robiłam własnego pieczywa... Te bułeczki są piękne ! :) Szkoda, że nie czuć ich zapachu :):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat