Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z lubczykiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
masło roztopione 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mleko ciepłe 200 mililitrów
mleko do posmarowania
drożdże świeże 35 gram
lubczyk 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z lubczykiem

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać roztopione (i ostudzone) masło i drożdże oraz wodę i lubczyk i zagnieść gładkie, elastyczne, jednolite ciasto, włożyć je do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie, podzielić je na 6 części i każdą z części podzielić na 3 części, z każdej częsci uformować wałeczek, wałeczki spleść ze sobą, zakręcić i skleić ze sobą końce (można oczywiście uformować z ciasta jedynie kule). Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Po zapleceniu wszystkich bułeczek przykryć je ściereczką nastawić piekarnik na 190 stopni, a kiedy się nagrzeje posmarować bułeczki mlekiem i wstawić je do piekarnika. Piec 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Wyjąć bułeczki z piekarnika i wystudzić na kracie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elficzna 07.10.2012 22:31
super :) fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak