Bułeczki z kokosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • drożdże

    30 gram
  • cukier kryształ

    4 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    400 ml
  • jajka

    3 szt
  • olej roślinny

    50 ml
  • mąka tortowa

    500 gram

dodatkowo

  • wiórki kokosowe

    100 gram
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    1 łyżka

lukier

  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki z kokosem  foto
Drożdże kruszymy do miski ,mieszamy z cukrem i ciepłym(nie gorącym)mlekiem. Odstawiamy zaczyn na ok. 10 minut Muszą się spienić .
Krok 2 - Bułeczki z kokosem  foto
Do drożdży dodajemy lekko ubite jajka , olej i przesianą mąkę .Wyrabiamy ,aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce okryte ściereczką kuchenną na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułeczki z kokosem  foto
Wiórki kokosowe mieszamy z mlekiem i cukrem.
Krok 4 - Bułeczki z kokosem  foto
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm .Nałożyć nadzienie na cały placek (zostawić trochę do dekoracji).Zwijamy na kształt rolady zaczynając od dłuższego boku.
Krok 5 - Bułeczki z kokosem  foto
Roladę tniemy na ok. 5 cm kawałki i układamy na blaszce. Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypujemy pozostałymi wiórkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny .Pieczemy w 180 stopniach przez 15-12 minut.
Krok 6 - Bułeczki z kokosem  foto
Cukier puder mieszamy z mlekiem i lukrujemy upieczone bułeczki .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat