Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z jagodami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 1 kg + do podsypania
drożdże świeże 70 gram
cukier 150 gram + 1łyżeczka waniliowego
jajko 3 sztuki
masło lub margaryna 140 gram
mleko 1,5 szklanki
kurkuma odrobina, nie trzeba jej dawać
jagody

Lukier

cukier puder 1/2 szklanki
woda gorąca, dajemy ok.1łyżeczki

Porada

Składniki na zaczyn (mąkę, cukier,mleko) odejmuję z przygotowanych wcześniej składników.Ciasto powinno być elastyczne.Kształt jagodziankom, możemy nadać dowolnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do dużej miski.Mleko lekko podgrzać, nie powinno być zbyt gorące bo ciasto się nie uda.Do dużego naczynia, np. garnuszka wkruszyć drożdże.Dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 6-7 łyżek mleka,wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Margarynę/masło rozpuścić.Jajka wbić do miski, dodać pozostały cukier i cukier waniliowy, mleko i wymieszać trzepaczkę (tak jak pokazano na zdjęciu).
Krok 1 - Bułeczki z jagodami foto
2
Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem i mlekiem.Wyrabiać ciasto około 7 minut.Następnie wlać rozpuszczony tłuszcz (musi być przestudzony) i ponownie kilka minut wyrabiać.W razie potrzeby dodać troszkę kurkumy, dla ładniejszego koloru.Odstawić na około godzinę, do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotuj blaszki wyłożone papierem do pieczenia (u mnie wyszły 2 duże blaszki i jedna mała).
Krok 2 - Bułeczki z jagodami foto
3
Stolnicę lub blat obsypać mąką.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.Pierwszą rozwałkować, na grubość około pół centymetra.Wycinać kółka np. szklanką.Na każdą część kłaść ok. łyżeczkę jagód, boki ciasta zlepiać.Odstawiać na blaszki, złożeniem do dołu.Tak samo postąpić z pozostałym ciastem, do jego wykończenia.Bułeczki po odstawieniu na blaszkę powinny rosnąć jeszcze około 15 minut.
Krok 3 - Bułeczki z jagodami foto
4
Piekarnik rozgrzać do 180 st.Wyrośnięte bułki włożyć do piekarnika.Piec około 20 minut, do brązowego koloru.Cukier puder przesiać, dodać gorącą wodę,wymieszać.Gotowym lukrem ozdabiać jeszcze ciepłe jagodzianki.
Krok 4 - Bułeczki z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.07.2015 11:55
bardzo fajne
Zdzisław 18.07.2015 19:22
takie pyszności lubię zjeść
Beatris 18.07.2015 11:59
Z przyjemnością zjadłabym taką jagodową bułeczkę:)
Motorek 18.07.2015 10:29
super bułeczki
Karolcia12 17.07.2015 22:14
super bułeczki dla dzieciaków
misia53 17.07.2015 22:08
jagodzianki na czasie , smakują najlepiej....
irenka 17.07.2015 20:22
pyszniutkie,uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak