Bułeczki z jagodami

Bułeczki z jagodami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczne bułeczki z jagodami, których zapach podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu i przyciąga domowników.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka

    3 szklanki
  • mleko ciepłe

    170 mililitrów
  • drożdże

    50 gramów
  • cukier

    160 gramów
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jajko

    3 sztuki
  • masło lub margaryna

    50 gramów
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie:

  • jagody

    400 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis krok do kroku:

Krok 1 - Bułeczki z jagodami foto
Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.
Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki z jagodami foto

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz ubite z cukrem i cukrem waniliowym jajka, dodajemy pozostałe letnie mleko i wyrabiamy ciasto rękami.

Krok 3 - Bułeczki z jagodami foto
Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiamy,(ciasto powinno być pulchne i miękkie).
Krok 4 - Bułeczki z jagodami foto

Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.

Krok 5 - Bułeczki z jagodami foto

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na części. Na każdej części nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem. Brzegi ciasto dokładnie zlepiamy formując bułeczki.

Krok 6 - Bułeczki z jagodami foto
Bułeczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i ponownie odkładamy do wyrośnięcia.
Krok 7 - Bułeczki z jagodami foto

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut.

Krok 8 - Bułeczki z jagodami foto
Po upieczeniu i wystudzeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Bożena Matuszczyk
Są to bułeczki, które możemy schrupać na pyszne śniadanie.Szklanka o pojemności 250 g.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 15.07.2018 14:17
Smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat