APM

Bułeczki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    170 gram
  • drożdże

    10 gram
  • cukier

    3 łyżka
  • żółtka

    1 sztuka
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • mleko

    1/4 szklanka
  • masło

    40 gram

Jabłka

  • jabłka

    2 sztuka
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • płatki migdałowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić. Kiedy się rozpuszczą zalać mlekiem, dodać żółtko, mąkę, ziarenka z laski wanilii i rozpuszczone masło, wyrobić ciasto i odstawić je na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, wrzucić do garnka, zalać sokiem z cytryny, podlać 1 łyżką wody i posypać cukrem, dusić często mieszając aż zmiękną.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka niewielkich części, z każdej uformować kulę a następnie ją rozpłaszczyć, na środek kłaść porcję jabłek zlepiać dobrze brzegi i układać na blaszce ( ja piekłam w formie do muffinek) Gotowe bułki odstawić na 20 minut, wyrośnięte posmarować żóltkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypać płątkami migdałowymi, piec w 180' ok. 20 minut.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 03.08.2016 18:49
Wyglądają przepysznie:)
atort111 08.03.2015 22:20
pyszności podałaś
foczka-ks 08.03.2015 22:09
ślinka cieknie
Katarzyna59 07.03.2015 17:50
cudowne!!!
Grazyna0211 07.03.2015 14:48
pyszne bułeczki
kloruś 07.03.2015 11:42
chętnie bym skosztowała! Pycha!
usmiech 07.03.2015 10:45
ładnie wyglądają
Ania321 07.03.2015 10:31
Zjadłabym z przyjemnością :)
Krystyna32 07.03.2015 10:28
bardzo apetyczne
Lucan 07.03.2015 10:20
pysznie wyglądaja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat