Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z dżemem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 4 szt
drożdże 5 g
cukier 4 łyżki
margaryna 150 g
mleko 1/2 szklanki
sól szzypta
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z dżemem

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy 3 jajka i je rozbijamy. Dodajemy cukier i ubijamy z jajkami. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę. Do garnka wlewamy niecałe pół szklanki mleka i roztapiamy w nim margarynę. Do kubeczka wlewamy resztę mleka i dodajemy drożdżę i szczyptę soli. Ostudzoną margarynę z mlekiem, oraz drożdżę wlewamy do mąki i rozbitych jajek z cukrem.
Krok 1 - Bułeczki z dżemem foto
2
Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy ciasto wilgotną ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki z dżemem foto
3
Z wyrośniętego ciasta bierzemy część i wałkujemy. Wycinamy kółka dużym kubkiem. Bierzemy wycięty element i nakładamy łyżeczkę dżemu( ja dodałem dżemu z cukinii). Następnie zakładamy boki łącząc i zlepiajac je w kształt bułeczek.
Krok 3 - Bułeczki z dżemem foto
4
Gotowe bułeczki przekładamy na blachę. Jajko rozbełtujemy i smarujemy wszystkie bułeczki.
Krok 4 - Bułeczki z dżemem foto
5
Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180' około 20 min- na złoty kolor.
Krok 5 - Bułeczki z dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 08.02.2015 14:08
Doskonale ☺
Wacław 05.02.2015 11:20
świetne bułeczki !
Zdzisław 04.02.2015 15:01
takie słodkości bardzo lubię
Krzysztof15 04.02.2015 06:39
wygladaja apetycznie
ania2610 03.02.2015 21:41
jakie apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak