Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

BUŁKI

drożdże świeże 10 g
mąka pszenna 480 g
masło 40 g
mleko ciepłe 250 g
cukier 2 łycżeczki
sól 1/2 łyżeczki

NADZIENIE

masło 70 g
ząbki czosnku 8
pietruszka zielona 1 łyżka
jajko 1
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

Kroki postępowania

1
Z mąki, odrobiny ciepłego (ale nie gorącego) mleka,cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odczekać ok. 15 min.
Krok 1 - Bułeczki z czosnkiem i pietruszką foto
2
Ciasto wyrobić na gładką kulę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2h.
Krok 2 - Bułeczki z czosnkiem i pietruszką foto
3
Po upływie czasu wyciągnąć ciasto i podzielić je na ok 12 małych, okrągłych bułeczek. Uformowane bułki odstawić na ok 30min.
Krok 3 - Bułeczki z czosnkiem i pietruszką foto
4
Przygotować czosnkowe nadzienie: do roztopionego masła dodać pokrojony drobno czosnek i pietruszkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, następnie naciąć wzdłuż i włożyć w to miejsce nadzienie.
Krok 4 - Bułeczki z czosnkiem i pietruszką foto
5
Piec ok. 15 min w temp. 180 C.
Krok 5 - Bułeczki z czosnkiem i pietruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 17.12.2014 14:57
fajny przepis na bułeczki
Kuchnia Marty 16.12.2014 20:39
Mmm.. zjadłabym taką bułeczkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak