Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki włoskie
Kroki postępowania
Do miski wykruszam drożdże dodaję 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłej wody.Całość mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Powstanie zaczyn który ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, wodę, sól, przyprawę do pomidorów, oliwę i ciasto wyrabiam ręką na gładką masę. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę nakrywam ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 części. Formuje kulkę i rozwałkowuję na placek o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek nakładam dwie łyżeczki farszu, sklejam i formuję kulkę.
Farsz:
Ser fera rozkruszam, dodaję pomidory suszone pokrojone, oliwki plastry i całość mieszam.