Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki szpinakowe mieszane

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 450 g tymp 650
mąka żytnia 200 g razowa
woda 150 ml
mleko 3,2% 230 ml
cukier 1 szczypta
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
drożdże 2 dkg

farsz

szpinak mrożony 400 g
płatki migdałowe 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 do smaku
czosnek ząbki 3 ząbki
olej rzepakowy 1 do smaku

do posmarowania

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki szpinakowe mieszane

Kroki postępowania

1
Do miski wsypuję po dwie łyżki mąki chlebowej i żytniej razowej. Dodaję pokruszone drożdże i wlewam mleko letnie tyle żeby była konsystencja kwaśnej śmietany. Dodaję cukier i odstawiam do wyrośnięcia zaczyn.
Krok 1 - Bułeczki szpinakowe mieszane  foto
2
Do drugiej miski wsypuje resztę mąki, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, sól, pozostałe mleko letnie i wodę też letnią. Dodaję zaczyn wyrośnięty i jajko. Całość mieszam ręką na gładkie ciasto i wyrabiam około 5 minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Bułeczki szpinakowe mieszane  foto
3
Na patelni na oleju przesmażam szpinak, dodaję sprasowany czosnek, doprawiam sola i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnice i rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 1 cm o długości około 40 cm na 30 cm. Wykładam na niego farsz szpinakowy i posypuje migdałami.
Krok 3 - Bułeczki szpinakowe mieszane  foto
4
Zwijam w rulon od dłuższego boku. Roladę kroję na paski o grubości około 2-3 cm. Każdy układam na blaszce na papierze. Odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jakiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni. Podaję ciepłe bułeczki
Krok 4 - Bułeczki szpinakowe mieszane  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.11.2014 20:51
godny uwagi przepis
Kejti 15.04.2014 11:22
Fajne buły :-)
migotka28 01.04.2014 22:10
wspaniałe te bułeczki aż slinka cieknie na sam widok
Ania84 01.04.2014 20:46
śliczne ślimaczki
adelajda 01.04.2014 20:35
Zabieram jedną i znikam :)
kasienka23 01.04.2014 19:19
wspaniałe bułeczki!
Janina 01.04.2014 16:41
Cudne te bułeczki;)
Mniam 01.04.2014 16:20
Z chęcią bym takie zjadła. Ze szpinakiem muszą być przepyszne!
kaprysiek 01.04.2014 16:13
Apetyczne i z pewnością zdrowe. No i ładnie wyglądają - ślimaczki
idealme 01.04.2014 15:52
fajnie wyglądają!
IlonaAlbertos 01.04.2014 15:33
Apetyczne bułeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak