Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki Świnki dla dużych i małych

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 400 g
drożdże suche 7 g
jajko 1
jogurt naturalny 200 ml
mleko 100 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Ciasto maślane

mąka pszenna 150 g
masło 100 g

Doadatkowo

jajko 1
mleko 1 łyżka
białko do sklejania

Porada

Przepis / inspirację znalazłam w Internecie

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki Świnki dla dużych i małych

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrabiamy. Ciasto można również wyrobić w maszynie do pieczenia. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ręczniczkiem i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Składniki na ciasto maślane łączymy razem i dobrze wyrabiamy. Można dodać nadzienie, które ja pominęłam, np. pieczarki z cebulką i serem.
Ciasto drożdżowe po podwojeniu objętości łączymy z ciastem maślanym i wyrabiamy, by nie było grudek. Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm. Jeśli bułki będą z nadzieniem, to wtedy ciasto wałkujemy bardziej cienko, a na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Boki natomiast sklejamy białkiem z drugim krążkiem.

Szklanką (lub w moim przypadku pucharkiem do lodów) wycinamy koła, które będą głowami świnek. Mniejszą foremką wycinamy noski. Uszy wycinałam jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie wycięte elementy sklejamy z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki robimy np. pieprzem, goździkami, czekoladą, pestkami słonecznika, rodzynkami itp. Należy jednak pamiętać, by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku.
Wykonane bułeczki odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Przed pieczeniem świnki można posmarować jajkiem (będą ładnie się błyszczeć)
Pieczemy je około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.12.2015 20:45
fajne bułeczki
Ada-Gaba 19.11.2015 22:26
wyszły śliczne
Dorota76 19.11.2015 18:04
pięknie wyglądają
Izabela77 19.11.2015 13:02
Słodkie, każde dziecko by zjadło z przyjemnością;)
berys18 19.11.2015 10:37
sympatyczne bułeczki
Habibi 19.11.2015 08:00
ślicznie ci wyszły :) mnie kiedyś ciasto jakoś krzywo rosło i efekt był cudaczny - świnki wyglądały, jakby były spuchnięte od bólu zęba ;)
Maridka19 19.11.2015 07:50
Super pomysł :)
Krzysztof15 19.11.2015 05:52
super wygladaja
Ifa 19.11.2015 05:51
Jakie słodkie świnki, idealne na śniadanko :-))
gusia1000 19.11.2015 00:13
Super wyglądają.
Ola1984 19.11.2015 00:02
Piekę takie świnki drożdżowe z nadzieniem na słodko ;) Świetne dla dzieciaków.
mikrusiak 18.11.2015 22:56
taki mały chlewik na talerzu ;D a poważnie ... fajne te świnki ;D
2milutka 18.11.2015 22:14
Jakie słodkie :)
monikaT83 18.11.2015 21:58
fajne "ryjki":)
Renata9 18.11.2015 21:44
Rewelacyjne bułeczki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak