Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki świnki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 300 gram
woda letnia 250 ml
cukier kryształ 1 łyżeczka
drożdże 20 gram
sól 1/2 łyżeczki
pestki dyni
żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki świnki

Mąkę mieszamy z solą.
Drożdże ucieramy z cukrem aż powstanie lejąca pasta.
W mące robimy dołek i wlewamy drożdże.
Jak zaczną się pienić dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasto rozwałkowujemy na grubość niecałego centymetra.
Szklanką dużej średnicy wykrawamy główki świnek, Kieliszkiem pyszczki.
A uszka zrobiłam ze skrawków ciasta.
Składamy świnkę a w miejsce oczek i noska dajemy np pestki dyni.
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 minut


SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 22.10.2013 12:04
świetne te bułeczki
Smaczna_B 29.06.2013 17:42
ładne mordki
M. Monroe 04.01.2013 23:24
super wypieki - gratulacje ;)
Ada-Gaba 01.01.2013 20:13
fajne
misia53 01.01.2013 01:24
bardzo fajne
Magda24 31.12.2012 14:55
ale fajne, idealne odbicie zwierzątek
wyattearp 31.12.2012 09:01
to lubię !
Zdzisław 31.12.2012 09:00
fajne dla dzieci niejadków
miroslawa 31.12.2012 04:21
fajne
aisoglam 31.12.2012 00:44
Pomysłowe świnki :)
SmakChwili 30.12.2012 21:46
fajne te świnki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak