Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki śliwką nadziane

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 60 dag
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
masło 10 dag
cukier 0,5 szklanki
sól szczypta

NADZIENIE

śliwki węgierki 18-20 sztuk
biała czekolada 10 kostek
czekolada gorzka 10 kostek

KRUSZONKA

mąka 4 łyżki
cukier trzcinowy 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
masło 7 dag

Porada

Sezon śliwkowy staram się wykorzystać w 100%. Oczywiście na pierwszym miejscu są ciasta z ich udziałem:). Później przyjdzie pora na obowiązkowe knedle i przetwory.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki śliwką nadziane

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn posiadał konsystencję śmietany. Tak przygotowany pozostawimy do podrośnięcia.
Masło topimy i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Ponownie odstawiamy go do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Krok 1 - Bułeczki śliwką nadziane foto
2
KRUSZONKA:Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach rozkruszamy je. Kruszonką posypujemy uformowane i posmarowane jajkiem bułeczki.
Krok 2 - Bułeczki śliwką nadziane foto
3
NADZIENIE;Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy i wyjmujemy z nich pestkę. W miejsce pestki wkładamy całą lub połowę kostki czekolady (zależy jak duża jest śliwka).
Śliwki, nadziane czekoladą stanowić będą nadzienie bułeczek
Krok 3 - Bułeczki śliwką nadziane foto
4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Delikatnie wałkujemy na grubość około1,5 cm i dzielimy na kwadraty (około 18 części). Wszystko zależy od tego jakiej wielkości mamy śliwki. Im mniejsze tym więcej bułek wychodzi.
Na środek każdego kwadratu nakładamy śliwkę z czekoladą.
Krok 4 - Bułeczki śliwką nadziane foto
5
Zawijamy brzegi ku górze i zlepiamy je w jednym punkcie formując bułeczki.
Krok 5 - Bułeczki śliwką nadziane foto
6
Gotowe układamy na blaszkę (miejscem lepienia do dołu). Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Krok 6 - Bułeczki śliwką nadziane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:11
Swojskie najlepsze.
ben-ka 29.12.2015 22:16
Zjadłabym z apetytem.
dorota w 29.12.2015 21:58
Szklanka mleka do takich bułeczek i nic więcej już nie potrzeba :)
mikrusiak 29.12.2015 19:56
extra bułeczki :) mniam mniam :)
ania2610 29.12.2015 18:37
przepyszne są takie bułeczki!
Agnieszka-87-25 29.12.2015 14:52
pyszności na śniadanie
gosia56 29.12.2015 09:51
na pewno pyszne;)
Mniam 29.12.2015 08:58
Z chęcią zabrałabym takie bułeczki na drugie śniadanie :)
olkaaa 29.12.2015 07:38
bardzo fajne
Barbara13 29.12.2015 00:22
pyszności aż ślinka sama cieknie
Iwusia 28.12.2015 23:52
ooo tak śliweczka musi być a bułeczki śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak