Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki scones z dynią
Dodajemy zimne masło i całość siekamy siekaczką do ciasta lub nożem, ewentualnie malakserem, bardzo szybko tak by nie ogrzać masła.
Gdy uzyskamy konsystencję przypominającą nieco płatki owsiane, to dodajemy puree dyniowe oraz maślankę (kefir) i energicznie, niedbale mieszamy, tylko do połączenia składników.
Ciasto ma dość luźną i klejącą konsystencję.
Ciasto nakładamy łyżką do lodów lub puree na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach - po 3 bułeczki w rzędzie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190°C i pieczemy około 20-25 minut.
Patyczkiem sprawdzamy czy bułeczki są już gotowe, jeżeli patyczek jest suchy to wyłączamy piekarnik.
Bułeczki studzimy przez około 5-10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego!