Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki scones z dynią

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
masło 125 g
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
sól 1 płaska łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/4 łyżeczki
puree 1 z dyni
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
kefir 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki scones z dynią

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir, gałkę muszkatołową i mieszamy.
Dodajemy zimne masło i całość siekamy siekaczką do ciasta lub nożem, ewentualnie malakserem, bardzo szybko tak by nie ogrzać masła.
Gdy uzyskamy konsystencję przypominającą nieco płatki owsiane, to dodajemy puree dyniowe oraz maślankę (kefir) i energicznie, niedbale mieszamy, tylko do połączenia składników.
Ciasto ma dość luźną i klejącą konsystencję.
Ciasto nakładamy łyżką do lodów lub puree na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach - po 3 bułeczki w rzędzie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190°C i pieczemy około 20-25 minut.
Patyczkiem sprawdzamy czy bułeczki są już gotowe, jeżeli patyczek jest suchy to wyłączamy piekarnik.
Bułeczki studzimy przez około 5-10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.11.2013 22:35
ciekawy przepis
msmariusz 16.11.2013 22:21
fajne danie
marcia7 09.11.2013 22:41
wyglądają apetycznie
martynia6 09.11.2013 21:08
Chodzą za mną takie bułeczki a w lodówce czeka puree z dyni... mmmm
aisoglam 09.11.2013 20:50
Pięknie się prezentują te bułeczki, smakują pewnie wyśmienicie :)
Konczi 09.11.2013 20:23
wyglądają obłędnie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak