Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki Scones

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 3 i 1/3 kubka
cukier 1/2 kubka
sól 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
masło 170 gr( zimne, pokrojone w kostkę )
jajko 1 szt
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
maślanka 1 kubek
truskawki ( mrożone, pokrojone na kawałki
czekolada (posiekana) – 1/2 kubka ( 125 ml
cukier puder 1/2 kubka
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki Scones

1. Rozgrzewamy piekarnik do 205 stopni ( grzanie góra-dół )

2. W robocie kuchennym siekamy masło na drobne kawałki. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę i rozdrabniamy, aż masło będzie w drobniutkich kawałkach.

3. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i maślankę. Ponownie włączamy malakser na tak długo, aż składniki się połączą, a ciasto nabierze kulistego kształtu.

4. Wyjmujemy ciasto na podsypaną mąką powierzchnię, dodajemy truskawki i czekoladę i szybko, ale dokładnie wgniatamy je w ciasto. Formujemy ciasto w kształt koła i tniemy je na kawałki jak na zdjęciu poniżej. Rozsuwamy poszczególne kawałki tak, by się nie stykały i wkładamy ciasto do piekarnika na około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

vesenka 13.09.2014 08:30
są miękkie w środku
inka2012 03.09.2014 16:15
muszę wypróbować ten przepis!
Lidzia 03.09.2014 07:28
Smakowite.
Katarzyna59 02.09.2014 20:36
rewelacyjne,
IlonaAlbertos 02.09.2014 20:24
Świetne bułki.
PaniMISIOWA 02.09.2014 19:51
czy one są miękkie w środku?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak