Bułeczki Scones

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    3 i 1/3 kubka
  • cukier

    1/2 kubka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • masło

    170 gr( zimne, pokrojone w kostkę )
  • jajko

    1 szt
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki
  • maślanka

    1 kubek
  • truskawki

    ( mrożone, pokrojone na kawałki
  • czekolada

    (posiekana) – 1/2 kubka ( 125 ml
  • cukier puder

    1/2 kubka
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rozgrzewamy piekarnik do 205 stopni ( grzanie góra-dół )

2. W robocie kuchennym siekamy masło na drobne kawałki. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę i rozdrabniamy, aż masło będzie w drobniutkich kawałkach.

3. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i maślankę. Ponownie włączamy malakser na tak długo, aż składniki się połączą, a ciasto nabierze kulistego kształtu.

4. Wyjmujemy ciasto na podsypaną mąką powierzchnię, dodajemy truskawki i czekoladę i szybko, ale dokładnie wgniatamy je w ciasto. Formujemy ciasto w kształt koła i tniemy je na kawałki jak na zdjęciu poniżej. Rozsuwamy poszczególne kawałki tak, by się nie stykały i wkładamy ciasto do piekarnika na około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
vesenka 13.09.2014 08:30
są miękkie w środku
inka2012 03.09.2014 16:15
muszę wypróbować ten przepis!
Lidzia 03.09.2014 07:28
Smakowite.
Katarzyna59 02.09.2014 20:36
rewelacyjne,
IlonaAlbertos 02.09.2014 20:24
Świetne bułki.
PaniMISIOWA 02.09.2014 19:51
czy one są miękkie w środku?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat