Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki razowe z ziarnami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

zakwas żytni 100 gram
mąka pszenna typ 1850 260 gram
mąka pszenna typ 450 200 gram
otręby pszenne 30 gram
siemię lniane 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
cukier 1 łyżka
sól 13 gram
woda letnia 300 ml
olej 2 łyżki

Posypka

słonecznik łuskany 1 łyżka
ziarna sezamu 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki razowe z ziarnami

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto będzie gładkie, nie lepiące.
Krok 1 - Bułeczki razowe z ziarnami foto
2
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. U mnie rosło godzinę i dwadzieścia minut.
Krok 2 - Bułeczki razowe z ziarnami foto
3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i pokroić na 12 części.
Krok 3 - Bułeczki razowe z ziarnami foto
4
Uformować małe okrągłe bułeczki.
Krok 4 - Bułeczki razowe z ziarnami foto
5
Bułki spryskać wodą i posypać mieszanką ziaren. Ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5 - Bułeczki razowe z ziarnami foto
6
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 6 - Bułeczki razowe z ziarnami foto
7
Po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.
Krok 7 - Bułeczki razowe z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 16.03.2015 10:00
Mniam, zapraszam:)
Mniam 15.03.2015 23:10
Jej, wyglądają idealnie. Wpraszam się do Ciebie na śniadanie :)
pajbek 15.03.2015 21:50
Pyszne bułeczki :-)
Sroczka 15.03.2015 21:23
Ależ te bułeczki pysznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak