Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    225 g
  • mąka orkiszowa

    150 g
  • drożdże suche

    7 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    200 ml
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • oregano

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprócz parmezanu i oregano wsypać do miski, wymieszać na pierwszym biegu robota i wrabiać przez 10 minut na drugim biegu. Pozostawić na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią,a następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę, czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie i formujemy podłużną bułeczkę. Każdą obtaczamy w mieszance parmezanu i oregano i układamy łączeniem do dołu na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Bułki nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Układamy na kamieniu i pieczemy 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 24.11.2015 17:23
pyszności ;)
Konczi 10.03.2014 12:23
rewelacyjnie !!!
Romanowka 10.03.2014 12:16
zdrowe i aromatyczne, pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat