Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenno-orkiszowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 300 ml
miękkie masło 1 łyżka
miód 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże świeże 20 g
mąka orkiszowa 250 pełnoziarnista
mąka chlebowa 250 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenno-orkiszowe

Dodatkowo:

1 jajo roztrzepane z łyżeczką mleka lub wody - do posmarowania
i ziarno do posypania - sezam, słonecznik, mak, kminek,pestki dyni, itp.

Do miski wrzucić drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki i zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. (do podwojenia objętości).
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. (ja zrobiłam 8 - 100 gramowych bułek). Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wrosły. Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec 12-15 minut.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 28.12.2013 11:46
pyszne buły na śniadanie :-) pozdrawiam
KasiaK90 26.06.2013 13:11
znakomite bułeczki
eMMe 26.06.2013 12:57
Domowe bułeczki to jest to! ;D
Habibi 25.06.2013 22:47
Już nie wiem od kiedy przymierzam się do domowych bułeczek pełnoziarnistych :) Ale chyba czas wreszcie upiec ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak