Bułeczki pszenno-orkiszowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    300 ml
  • miękkie masło

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    20 g
  • mąka orkiszowa

    250 pełnoziarnista
  • mąka chlebowa

    250 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodatkowo:

1 jajo roztrzepane z łyżeczką mleka lub wody - do posmarowania
i ziarno do posypania - sezam, słonecznik, mak, kminek,pestki dyni, itp.

Do miski wrzucić drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki i zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. (do podwojenia objętości).
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. (ja zrobiłam 8 - 100 gramowych bułek). Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wrosły. Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec 12-15 minut.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 28.12.2013 11:46
pyszne buły na śniadanie :-) pozdrawiam
KasiaK90 26.06.2013 13:11
znakomite bułeczki
eMMe 26.06.2013 12:57
Domowe bułeczki to jest to! ;D
Habibi 25.06.2013 22:47
Już nie wiem od kiedy przymierzam się do domowych bułeczek pełnoziarnistych :) Ale chyba czas wreszcie upiec ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat