Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
kefir 400 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sezam 2-3 łyżki
masło miękkie 1 łyżka

Porada

Część ziarenek sezamu można dodać do samego ciasta, a niewielką ilością posypać wierzch bułeczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie

Kroki postępowania

1
W sporej misce połączyć obie mąki pszenne, sól, cukier, sodę - wymieszać dokładnie.
Krok 1 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto
2
Wlać zimny kefir.
Krok 2 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto
3
Składniki zmiksować do połączenia.
Krok 3 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto
4
Dodać łyżkę miękkiego masła i ponownie zmiksować lub zarobić dłonią.
Krok 4 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto
5
Ciasto pozostawić na 10-15 minut w temp. pokojowej, do spęcznienia.
Krok 5 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto
6
Natłuszczonymi dłońmi ulepić 10-12 kulek wielkości mandarynki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach, spłaszczając na grubość ok.1-1,5 cm.
Krok 6 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto
7
Bułeczki posypać sezamem i pozostawić na kilka minut, aby leciutko podrosły.
Krok 7 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto
8
W międzyczasie rozgrzać piekarnika do 200-210*C z termoobiegiem.
Wsunąć blaszkę z bułeczkami i piec 15-18 minut.
Jeśli bułeczki rumienią się za bardzo, zmniejszyć temp. o ok.20*C lub wyłączyć termoobieg.
Krok 8 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto
9
Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i ostudzić.
Krok 9 - Bułeczki pszenne z sezamem - na sodzie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 24.10.2015 12:18
pozyczam przepis na te bułeczki
Habibi 23.10.2015 08:45
Jeśli łyżeczka nie będzie jakaś bardzo pełną, to zazwyczaj nie... chociaż sodowe pieczywo ma swój charakterystyczny posmak, podobnie jak sodowe ciasto półkruche, czy ciasta ucierane. Soda zazwyczaj dość szybko reaguje z kefirem, dzięki czemu ciasto rośnie, a smak się neutralizuje. Proponuje zrobić z połowy składników - wyjdzie 5-6 bułeczek, np przy okazji innych wypieków, bo dla kilku bułek nie warto rozgrzewa pieca ;)
MAR3STA 22.10.2015 17:58
pyszne bułeczki
Aannkaa82 22.10.2015 13:35
bardzo apetyczne bułeczki :)
Aleksandra/Olcia 22.10.2015 12:31
czy soda nie jest wyczuwalna w tych bułeczkach?ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak