Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 380 gr
woda ciepła 3/4 szklanki
drożdże świeże 30 gr
olej 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Porada

Bułki można też posmarować rozmąconym jajkiem (wtedy nie i nie oprószamy mąką) i posypać dowolnymi dodatkami, np. słoneczkiem, dynią, płatkami owsianymi, makiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenne

Z drożdży, ciepłej wody, cukru, soli robimy rozczyn.Na stolnicę lub do
plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę lub olej i wyrabiamy
kilka minut, aż ciasto będzie jędrne i gładkie. Odstawiamy w
plastikowej misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na kolejne 30
minut. Ciasto dzielimy na tyle części, ile bułek chcemy upiec (4 duże,
6 średnich). Formujemy w rękach bułki, z wierzchu lekko obsypujemy
mąką. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. (możemy
naciąć z wierzchu ostrym nożem) i zostawiamy na 10-15 minut.Piekarnik
rozgrzewamy do 190 stopni. Bułki pieczemy ok. 20 minut. Bułki studzić na
kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 16.03.2016 16:29
takie najlepsze na śniadanko
agaK. 16.03.2016 12:35
Wyglądają smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak