Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buleczki pszenne

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
woda letnia 250 ml
drożdże świeże 20 g
masło 20 g
sól 10 g
cukier 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Buleczki pszenne

Kroki postępowania

1
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy letnią wodę, pokruszone drożdże, cukier, sól, roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 1 - Buleczki pszenne foto
2
2. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie objętość, dzielimy je na 10-15 równych części, delikatnie kulamy w dłoniach i odkładamy na `10 minut.
Krok 2 - Buleczki pszenne foto
3
3. Tępą częścią noża robimy przedziałki na każdej części ciasta. Odkładamy ponownie na 10 minut.
Krok 3 - Buleczki pszenne foto
4
4. Przekładamy bułeczki na blachę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Krok 4 - Buleczki pszenne foto
5
5. Po tym czasie bułeczki studzimy na kratce.

Smacznego !!!
Krok 5 - Buleczki pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 27.12.2015 21:37
pyszniutkie
Ela15 25.12.2015 17:53
apetycznie wyglądają
Janina 12.11.2015 17:56
Świetne bułeczki;)
irenka 11.11.2015 20:54
ale pyszne bułki
Bernadeta1 11.11.2015 17:25
bardzo apetycznie wyglądają te bułeczki
adelajda 11.11.2015 16:20
Pyszne bułeczki , ja poproszę o jedną na jutrzejsze śniadanie :)
Renata9 11.11.2015 16:16
Pyszne bułeczki i rewelacyjnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak