Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
drożdże suche 2 łyżeczki
woda letnia 200 ml
mleko letnie 200 ml
olej roślinny 4 łyżki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Porada

Przed pieczeniem najlepiej posmarować bułeczki odrobiną oleju. Będą wtedy bardziej rumiane i chrupiące.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenne

Mąkę przesiać przez sito. Dodać do niej drożdże, sól, cukier i wymieszać. Następnie dodać mleko, wodę i olej. Ciasto ugniatać ok 10 min. Podsypać trochę mąką, gdyby nie chciało odlepić się od rąk. Przenieść na lekko naoliwiony blat lub talerz (najlepiej naoliwić też ręce, żeby ciasto się do nich nie kleiło) i pozostawić na 10 min. Podzielić na 12 części i ukształtować bułeczki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia ok 20 - 30 min. Piec w temperaturze 200 stopni C ok 12-15min.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak