Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 3 szklanki
drożdże 10 g
cukier 1 łyźeczka
sól 1 łyżeczka
woda 350 ml
białko do smarowania
pestki dyni
olej rzepakowy 2 łyźki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenne

Drożdże rozetrzeć z cukrem i solą, aż całkowicie się rozpuszczą. Mąkę przesiać lub napowietrzyć trzepaczką. Do mąki dodać drożdże, wodę i olej. Wyrabiać około 10 minut(można użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto uderzyć i podzielić na 6 równych części. Formować bułeczki i ułożyć je na blaszce. Odstawić na 20 do 30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Do piekarnika wstawić na cały czas pieczenia naczynie z wodą. Bułeczki posmarować białkiem i posypać ulubionymi ziarnami np. pestkami dyni. Piec ok 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 15.03.2015 00:16
Uwielbiam domowe bułeczki ;)
IZABELA29 14.03.2015 10:18
przepyszne te bułeczki
Maridka19 14.03.2015 09:55
Najlepsze są domowe wypieki , pyszne bułeczki :)
Ewelina1991 14.03.2015 08:50
pyszne bułeczki
Futka 14.03.2015 08:06
Śliczne, pachnące i smaczne bułeczki :)
Wafelek2601 14.03.2015 07:07
najlepsze domowe
gosia561 14.03.2015 01:01
na idealne śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak