Bułeczki pszenne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    3 szklanki
  • drożdże

    10 g
  • cukier

    1 łyźeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    350 ml
  • białko do smarowania

  • pestki dyni

  • olej rzepakowy

    2 łyźki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i solą, aż całkowicie się rozpuszczą. Mąkę przesiać lub napowietrzyć trzepaczką. Do mąki dodać drożdże, wodę i olej. Wyrabiać około 10 minut(można użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto uderzyć i podzielić na 6 równych części. Formować bułeczki i ułożyć je na blaszce. Odstawić na 20 do 30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Do piekarnika wstawić na cały czas pieczenia naczynie z wodą. Bułeczki posmarować białkiem i posypać ulubionymi ziarnami np. pestkami dyni. Piec ok 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Internetowa Kuchnia 15.03.2015 00:16
Uwielbiam domowe bułeczki ;)
IZABELA29 14.03.2015 10:18
przepyszne te bułeczki
Maridka19 14.03.2015 09:55
Najlepsze są domowe wypieki , pyszne bułeczki :)
Ewelina1991 14.03.2015 08:50
pyszne bułeczki
Futka 14.03.2015 08:06
Śliczne, pachnące i smaczne bułeczki :)
Wafelek2601 14.03.2015 07:07
najlepsze domowe
gosia561 14.03.2015 01:01
na idealne śniadanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat