Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pieczarkowo - serowe Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie

pieczarki 300 g
cebula 1 szt
szpinak mrożony 4 brykietów
ser pleśniowy niebieski 150 g
ser sałatkowy 1/2 krążka
pomidory suszone Smak 6 szt
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej rzepakowy 2 łyżki

Ciasto

mąka pszenna 300 g typ 500
drożdże świeże 10 g
olej rzepakowy 3 łyżki
mleko 150 ml letnie
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki

dodatki

jajko 1 szt
sezam czarny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pieczarkowo - serowe Zewy

Pieczarki pokroić razem z cebulą, wrzucić na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć.
Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia szpinaku, doprawić a potem wystudzić.
Pomidory i oba sery drobno pokroić i dodać do pieczarek, wymieszać farsz.
W razie potrzeby jeszcze doprawić.

Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem w misce.
Potem wlać olej i wsypać mąkę zmieszaną z solą i wyrobić ciasto.
Zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Potem rozwałkować i rozłożyć na cieście nadzienie i zwinąć roladę.
Pokroić ją na 12 części i każdą włożyć do wgłębień formy do muffinek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
Potem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Upieczone babeczki delikatnie wyjąc po chwili z formy i zajadać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak