Bułeczki pieczarkowo - serowe Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadzienie

  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    1 szt
  • szpinak mrożony

    4 brykietów
  • ser pleśniowy niebieski

    150 g
  • ser sałatkowy

    1/2 krążka
  • pomidory suszone Smak

    6 szt
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g typ 500
  • drożdże świeże

    10 g
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • mleko

    150 ml letnie
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki

dodatki

  • jajko

    1 szt
  • sezam czarny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki pokroić razem z cebulą, wrzucić na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć.
Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia szpinaku, doprawić a potem wystudzić.
Pomidory i oba sery drobno pokroić i dodać do pieczarek, wymieszać farsz.
W razie potrzeby jeszcze doprawić.

Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem w misce.
Potem wlać olej i wsypać mąkę zmieszaną z solą i wyrobić ciasto.
Zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Potem rozwałkować i rozłożyć na cieście nadzienie i zwinąć roladę.
Pokroić ją na 12 części i każdą włożyć do wgłębień formy do muffinek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
Potem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Upieczone babeczki delikatnie wyjąc po chwili z formy i zajadać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat