Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Nadzienie
-
pieczarki
300 g -
cebula
1 szt -
szpinak mrożony
4 brykietów -
ser pleśniowy niebieski
150 g -
ser sałatkowy
1/2 krążka -
pomidory suszone Smak
6 szt -
sól
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
olej rzepakowy
2 łyżki
Ciasto
-
mąka pszenna
300 g typ 500 -
drożdże świeże
10 g -
olej rzepakowy
3 łyżki -
mleko
150 ml letnie -
sól
1/2 łyżeczki -
cukier
1/2 łyżeczki
dodatki
-
jajko
1 szt -
sezam czarny
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki pieczarkowo - serowe Zewy
Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia szpinaku, doprawić a potem wystudzić.
Pomidory i oba sery drobno pokroić i dodać do pieczarek, wymieszać farsz.
W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem w misce.
Potem wlać olej i wsypać mąkę zmieszaną z solą i wyrobić ciasto.
Zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Potem rozwałkować i rozłożyć na cieście nadzienie i zwinąć roladę.
Pokroić ją na 12 części i każdą włożyć do wgłębień formy do muffinek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
Potem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Upieczone babeczki delikatnie wyjąc po chwili z formy i zajadać.
Komentarze (0)