Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki orkiszowo-dyniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Bułeczki orkiszowo-dyniowe są idealną propozycją na jesienny lunch. Można przygotować je w wersji na słodko lub na wytrwanie, a następnie zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię.

Składniki:

Bułeczki orkiszowo-dyniowe

mąka orkiszowa 550 gramów
drożdże suche 1.5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
mleko sojowe 250 mililitrów
oliwa extra virgin 80 mililitrów
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
puree z dyni 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki orkiszowo-dyniowe

1. Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodaj mleko roślinne, puree z dyni i oliwę. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Ciasto podziel na kilka części. Po czym rozwałkuj każdą część na papierze do pieczenia na prostokąt. Natnij ciasto w dwóch miejscach, tak żebyś mogła zapleść warkocz. Następnie złącz przeciwległe końce, aby powstał wieniec z masy. Odstaw wieńce na 20 minut do wyschnięcia. Piecz 25 minut w temperatusze 180°C.
3. Podawaj bułeczki z ulubionymi dodatkami. Polecam podawać je w warsji na słodko z masłem orzechowym i bananem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak