Bułeczki orkiszowo-dyniowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bułeczki orkiszowo-dyniowe są idealną propozycją na jesienny lunch. Można przygotować je w wersji na słodko lub na wytrwanie, a następnie zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułeczki orkiszowo-dyniowe

  • mąka orkiszowa

    550 gramów
  • drożdże suche

    1.5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • mleko sojowe

    250 mililitrów
  • oliwa extra virgin

    80 mililitrów
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • puree z dyni

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodaj mleko roślinne, puree z dyni i oliwę. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Ciasto podziel na kilka części. Po czym rozwałkuj każdą część na papierze do pieczenia na prostokąt. Natnij ciasto w dwóch miejscach, tak żebyś mogła zapleść warkocz. Następnie złącz przeciwległe końce, aby powstał wieniec z masy. Odstaw wieńce na 20 minut do wyschnięcia. Piecz 25 minut w temperatusze 180°C.
3. Podawaj bułeczki z ulubionymi dodatkami. Polecam podawać je w warsji na słodko z masłem orzechowym i bananem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat