Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste ze słonecznikiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pełnoziarnistej mąki orkiszowe 300 g
otrąb owsianych 50 g
świeżych drożdży 25 g
soli 1 łyżeczka
cukru 1 łyżeczka
wody ok. 3/4 szklanki
ziaren słonecznika 3 łyżki
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste ze słonecznikiem

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dolewamy odrobinę ciepłej wody i dobrze mieszamy. W dużej misce łączymy resztę składników, przelewamy drożdże i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 8 części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wygładzamy odrobiną wody i posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby jeszcze podrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, termoobieg. Bułeczki pieczemy ok. 40-45 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 04.11.2013 23:24
pyszne i zdrowe
Melania 28.10.2013 12:48
Jak smakowicie :) Ciekawa jestem smaku :)
Margaretkaw 28.10.2013 12:42
Wspaniały pomysł na śniadoaniowe bułeczki :)
Gracer 28.10.2013 12:29
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak