Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki nocne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
masło 25 gr
mleko ciepłe 250 ml
drożdże suche 7 gr
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
DODATKOWO:
mleko do smarowania
słonecznik łuskany do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki nocne

Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, drożdże. Dodać jajko, stopione masło i ciepłe mleko.
Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie plastyczne , uformować z niego 10 okrągłych bułeczek. Ułożyć je na blasze wysłanej pergaminem i wstawić na noc do lodówki na dolną półkę.
Rano bułeczki posmarować mlekiem, posypać słonecznikiem lub makiem, czy też sezamem i wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika.
Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 20 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Można je też zrobić tradycyjnie, aby wyrastały w cieple.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.03.2014 00:32
Rumiane i pyszne.
iziona 01.03.2014 08:35
Cudowne bułeczki od dawna obiecuję sobie wypróbować ten przepis
gosiag 28.02.2014 21:34
super przepis na cieple buleczki rano
sasanka 28.02.2014 18:31
Chciałabym zobaczyć taką bułeczkę rano na stole :D
Ankha 28.02.2014 16:31
Praktyczny przepis, cała praca wykonana wieczorem a rano są świeże bułki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak