Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże suche 2 łyżeczki
woda letnia 50 ml
mąka pszenna 400 g
sól szczypta
cukier 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
mleko letnie 3/4 szklanki
jajko 1 szt.
marmolada z róży na nadzienie

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie stolnicę podsypać mąką, wylać na to wyrośnięte ciasto i lekko spłaszczać na grubość około 1,5 cm(nie wyrabiać). Szklanką wykrawać koła, układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce. Zimne bułki nadziewać marmoladą różaną, można polukrować albo posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 21.09.2016 14:27
Zjadłabym z przyjemnością!
Madzai 21.09.2016 09:17
Idealne :) mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak