Bułeczki nadziane serkiem topionym

APM
APM

Bułeczki nadziane serkiem topionym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    170 gram
  • smalec

    30 gram
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • cukier

    0,5 łyżeczka
  • drożdże

    8 gram
  • woda

    1/4 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • serek topiony

    5 sztuka ( trójkąty )
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułeczki nadziane serkiem topionym

Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalać je ciepłą wodą.

Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i dodać bardzo miękki smalec.

Wyrobić ciasto, jeśli trzeba to dosypać trochę mąki, ale powinno się kleić na tyle żeby można było dobrze formować bułeczki w dłoni i je sklejać.

Ciasto odłożyć do miski, przykryć ją i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Serki topione zmiksować żeby było wygodniej nakładać je na ciasto, można je też doprawić lub dodać ulubione świeże zioła.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, pokroić go na kilka części, każdą spłaszczać, nakładać porcje serka i zlepiać bułeczki.

Kłaść je na blaszce blisko siebie i odstawić pod ściereczką na 15-20 minut.

Przed upieczeniem można posmarować bułeczki jajkiem i posypać siemieniem lnianym i sezamem tak jak zrobiłam to ja.

Piec w 190' ok. 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Grazyna0211 15.05.2014 17:33
świetny pomysł
Mniam 14.05.2014 23:10
Nie przepadam za serkami topionymi, ale w takim wydaniu to prawdziwa rewelacja! Super, bardzo mi się to podoba :)
Jadwiga/Jaga85 14.05.2014 14:13
Ciekawy przepis!
berys18 14.05.2014 12:51
piękne bułeczki
IZABELA29 14.05.2014 11:59
takie lubię
Wacław 14.05.2014 11:40
pyszne bułeczki
matesko 14.05.2014 11:16
ciekawy przepis
Kasia35 14.05.2014 09:21
świetne na śniadanie
Wiktoria29 14.05.2014 08:54
piękne bułeczki super pomysł
Ewelina1991 14.05.2014 08:16
bułeczki rewelacja muszę zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat