Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
170 gram -
smalec
30 gram -
sól
0,5 łyżeczka -
cukier
0,5 łyżeczka -
drożdże
8 gram -
woda
1/4 szklanka -
jajko
1 sztuka -
serek topiony
5 sztuka ( trójkąty )
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki nadziane serkiem topionym
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i dodać bardzo miękki smalec.
Wyrobić ciasto, jeśli trzeba to dosypać trochę mąki, ale powinno się kleić na tyle żeby można było dobrze formować bułeczki w dłoni i je sklejać.
Ciasto odłożyć do miski, przykryć ją i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Serki topione zmiksować żeby było wygodniej nakładać je na ciasto, można je też doprawić lub dodać ulubione świeże zioła.
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, pokroić go na kilka części, każdą spłaszczać, nakładać porcje serka i zlepiać bułeczki.
Kłaść je na blaszce blisko siebie i odstawić pod ściereczką na 15-20 minut.
Przed upieczeniem można posmarować bułeczki jajkiem i posypać siemieniem lnianym i sezamem tak jak zrobiłam to ja.
Piec w 190' ok. 20 minut.
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)