Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki nadziane serkiem topionym
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i dodać bardzo miękki smalec.
Wyrobić ciasto, jeśli trzeba to dosypać trochę mąki, ale powinno się kleić na tyle żeby można było dobrze formować bułeczki w dłoni i je sklejać.
Ciasto odłożyć do miski, przykryć ją i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Serki topione zmiksować żeby było wygodniej nakładać je na ciasto, można je też doprawić lub dodać ulubione świeże zioła.
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, pokroić go na kilka części, każdą spłaszczać, nakładać porcje serka i zlepiać bułeczki.
Kłaść je na blaszce blisko siebie i odstawić pod ściereczką na 15-20 minut.
Przed upieczeniem można posmarować bułeczki jajkiem i posypać siemieniem lnianym i sezamem tak jak zrobiłam to ja.
Piec w 190' ok. 20 minut.